2013-04-28

detta hopp är vår själs ankare

Våra lediga Stina-sjukdomsdagar går sakta men säkert framåt. Jag solar en stund på taket varje dag, med solen i zenit över mig. Har 30-solkräm och ligger i max 40 minuter men lyckas ändå bränna mig lite på nordbo-huden skapad för snö och kyla.

Igår kom grannbarnen in och lekte en stund på eftermiddagen. Vi dansade min och Stinas koreografi till "cantaré de tu amor por siempre", snurrade, sprang, hoppade på taket. Fina, fina chokladögons-barnen.

Just nu har vi folk springande i hela lägenheten som försöker laga vattenläckan på toaletten som vi levt med i några dagar. Kanske är dagarna då vi kunnat kombinera toabesök med fotbad snart över.

Nej, dags att laga vår Peru-klassiker: spagetti med avokadomos! Funkar alltid och jag har hittills lyckats bli sugen på det varje dag i en vecka.

(Bild 3, 7 och 10 är Stinas



jag har inte varit på Antarktis

Resa är något av det allra bästa jag vet. Spelar inte så stor roll var. Det kan vara att uppleva Hörby med Annie på Skåne-trip eller att sitta utanför Operahuset i Sydney och skriva dagbok. Älskar allt med det. Resa dit, titta ut, lyssna på musik, känna tankarna klarna. Komma fram, andas in nya luften, jag är här, jag är verkligen här nu men ändå inte fatta. Att vara där, upptäcka, uppleva, leva varje sekund sådär extra mycket att man blir alldeles slutkörd. Se kulturerna. Turistkulturen vid poolen på Teneriffa, den tibetanska munk-kulturen i Indien, tunnelbanekulturen i New York. 

Nu råkar det i alla fall vara såhär att jag lyckats besöka alla världsdelar, utom Antarktis. Ändå ganska bra jobbat efter bara 22 år på denna jord måste jag säga! 

Europa
I Europa har jag varit på ganska många platser, förutom älskade Sverige där jag spenderar mest av tiden trots allt.  

Kroatien 2007
Italien, Österrike och Polen 2008
Skidläger i Trysil 2007-2010
Kreta med Emelie 2009
Budapest 2010
Bulgarien 2010
Berlin med Annie 2011 och 2013
Teneriffa 2013
Oceanien
Australien 2010
Åkte själv i två månader hösten efter studenten, bodde hos släktingar och var långt hemifrån. 
Afrika
Burundi 2011
Min familj följde med en familj från kyrkan som är från Burundi när de skulle dit för att hälsa på släkt. Har aldrig känt mig så vit. 
Asien
Indien 2012
Hade en fantastiskt bibelskolepraktik i tre månader med Elin, Lisa och Pontus. 
Nordamerika 
New York 2013
Skyskrapor, trevåningsaffärer och Frihetsgudinnan. 
Sydamerika
Peru 2013
Ja, just nu är jag ju som bekant i Peru med Stina och stannar här lite mer än två månader till. Wow!







2013-04-27

lördag i New York

Sista New York-dagen började som vanligt på tunnelbanan. Jag hade nyköpta grå converse på mig. 
 Vi åkte på en typisk turist-båttur för att se Frihetsgudinnan. Kan inte låta bli att älska att vara superturistig ibland. Vara en av alla dem som riktar kameran mot kända platser som den inspelade guiden ropar ut.
 När båtturen var slut gick vi en stund på wall street.
Sen lyckades vi hitta ett ställe som sålde frozen yoghurt. Blev överlyckliga och fotade minst lika mycket som vid Frihetsgudinnan. 
 Wow alltså!
Glassmätta gick vi och kollade på World Trade Center som håller på att byggas upp igen. Mäktigt! Hade velat se ett sådant jättehus här i Chulucanas för att få lite perspektiv. I New York var alla husen så höga att det var svårt att se hur höga de verkligen var.
 Sen åkte vi till hostlet och hämtade resväskorna för att påbörja resan mot Peru!


2013-04-26

fredag i New York

Stina har blivit sjuk. Ligger halvt borta i sängen med feber och halsont. Stackars! På grund av detta har vi varit lediga idag. Jag har solat på taket, duschat, ätit och nu finns det ju lite tid att visa er mer från New York.

Fredagen i New York var en riktigt regnig dag. Det bara regnade och regnade utan slut. 

 Vi åkte tunnelbana/gick bort till FN-huset.
 Där inne var vi kulturella ett tag och kollade på fotoutställningar om minor och hur man tar sig till skolan i olika länder.
 Sen gick vi till en mataffär eftersom det alltid är spännande att gå i mataffärer utomlands.
Vi köpte chips och tänkte gå på bio. Men, vi hittade ingen bio. Bara en som visade ca tre filmer som inte verkade vara så bra någon av dem. Så då åkte vi hem till hostlet istället och kollade på inception på datorn. 

2013-04-25

i ditt öga var en storm jag såg



Peru-livet fortsätter att rulla på. Vi gör mycket. Turnerar runt med våra numera sex spanska sånger med rörelser på diverse ställen. Igår kväll upptäckte vi dock att en av strängarna gett upp så det blir väl fortsatt turnéliv med femstängad gitarr tills vi lyckats skaffa en ny.

I helgen ska vi lära ut en dans och ikväll ska jag vara med och sjunga och spela på ungdomsmötet i kyrkan. Till och med sjunga en vers solo på svenska. För det är sådant man gör i utlandet, det man aldrig gör hemma. Som att vara med en läkare och massera okända medelålders män, som att prata spanska på heltid.  Men då går hyfsat bra. Jag lär mig. Även om det ibland blir fel och jag råkar säga "vi har gift oss" istället för "de har gift sig".

Vår dörr som är ut mot gatan är av glas. Grannbarnen står där konstant så fort vi är hemma och spanar med stora ögon. Säger "Hola" på sitt allra mest bedjande vis för att de så gärna vill komma in. Ibland får de det och vi bjuder på äggmackor och låter dem förundra sig över rinnande vatten. Ibland, som igår, är jag och Stina utslagna efter en lång dag och försöker laga mat i skenet av en blå ljusslinga för att de inte ska kunna se in lika bra.