2014-06-27

look for the swing, it was all written in the air

Här kommer det sista från Israel i rörlig form. Lite för rörlig emellanåt till och med, men det ska väl synas att det är hemmagjort som man brukar säga. 

2014-06-26

Israel, nionde dagen

Vi vaknade upp till vår sista frukost på Samira Guest House. Så gott med pitabröd, yoghurt, fikonmarmelad, oliver, färskost mm. 
Trötta efter gårdagens strapatser tog vi det bara lugnt. Gick en runda i Nasaret och kollade i de små butikerna.
 När vi blev hungriga köpte vi shawarma. Kyckling, sås och grönsaker i en grillad baguette. GOTT!
 Hittade ett granatäppleträd vid muren.
 Så hämtade vi våra väskor och gick ner till sheruten som skulle ta oss till Tel Aviv.


Och det var resans sista foto! Det odokumenterade slutet bestod i att bada i vågarna i Tel Aviv, äta en väldigt god sista måltid i form av kycklingburgare och sova en hostelnatt. Tidigt, tidigt dagen efter åkte vi taxi och tåg in till flyget som skulle ta oss via Istanbul hem till Sverige igen. 

Så tacksam för denna fantastiska resa!

2014-06-25

Israel, åttonde dagen

Det blev 4e juni och Stinas 23e födelsedag. Jag väckte henne med sång och paket innehållande silverarmband och nagellack. Precis som förra året fick jag äran att fira med denna fantastisk människa utomlands. Då i Peru, nu i Israel. Efter frukost tog vi bussen till Genesarets sjö och hyrde cyklar. 
På de här bilderna kan det ju se ut som om vi hade en behaglig cykeltur längs med sjön. Sanningen är att det var ca 40 grader varmt och vi var nära att svimma på de stekheta asfaltsvägarna. Fick stanna och halsa vatten hela tiden och kraschlandade på olika badställen utmed vägen. På ett av dem åt vi hamburgare.
Vi kom inte ens fram dit vi tänkt utan fick vända. Samlade våra sista krafter och lyckades cykla tillbaka de åtta kilometerna till busshållplatsen igen. 
 Väl tillbaka i Nasaret köpte vi nötter i en liten nötbod som vi åt på hostelaltanen.
Helt klart jobbigaste dagen i Israel men också en födelsedag Stina sent kommer glömma..

2014-06-24

Israel, sjunde dagen

Efter det stora, fallfärdiga hostlet i Jerusalem var det fantastiskt med det lilla Samira Guest House i Nasaret där vi hade eget rum och frukost. Nöjda gick vi ut på marknaden och stötte på dunigaste kycklingarna i papplådor. Stannade där länge med klickande kameror och jag kände mig för en gångs skull som en äkta djurvän (brukar annars vara rädd för/ointresserad av djur). 
Sen gick vi till den stora kyrka som finns på den plats där man tror att Maria fick veta av ängeln att hon var gravid med Jesus. Där fanns bilder av Jesus och Maria från olika delar av världen, bland annat denna thailändska.
Imponerande tak i kyrkan. Fast också en del av det som liksom blir negativt med Israel. Maria var en vanlig flicka som absolut inte bodde i ett hus liknande denna kyrka, Jesus levde ett enkelt liv där han vandrade omkring och red in i Jerusalem på en åsna och inte en ståtlig häst just för att han var emot sådan storslagenhet. Det känns lite emot det Jesus stod för att det byggts överdådiga kyrkor på Bibelns viktiga platser.  
Vi gick till Nasareth Village, ett ställe där de gjort en by som ska likna hur det såg ut när Jesus levde här. Lite turistigt men ändå mysigt.
 På väg tillbaka hittade vi ett gult träd som vi gillade.
 Och så tog vi en Taj Mahal-bild med den där Maria-kyrkan som vi varit inne i tidigare.
Chefen på hostlet hade sagt till oss att vi var tvungna att köpa arabiskt godis, så det gjorde vi. 
På väg hem tänkte vi kolla in något som hette international Marie centre. Vi möttes av en kvinna som sa "I've been waiting for you!", hon väntade på någon annan men det hela slutade med att vi blev medbjudna på ett bönemöte med sång och dans. Vid ett tillfälle kom det in en polsk grupp som vi framförde en sång på polska med tillhörande koreografi för. Så oväntad flummig men fin grej.

2014-06-23

Israel, sjätte dagen

Efter frukost gick vi upp till Dome of the rock, en moské som byggts på den plats där muslimerna tror att Muhammed blev upplyft och tog emot koranen av Allah.

Detta är också samma plats där templet stod under Bibelns tid. Judarna går inte in på området eftersom de är rädda att gå på den plats där de allra heligaste i templet befann sig dit bara översteprästen fick gå. När Jesus dog på korset brast förhänget som skiljde det allra heligaste i templet från resten och det heliga tillhör alla. Alltså har kristna inget problem med att vara på området men judarna som inte tror att Jesus var Messias har det. Det är också därför som judarna står vid Klagomuren som är det enda bevarade från templet och så nära den heligaste platsen de kan komma.
 Väldigt häftig plats med imponerande mosaik och guldkupolen som gnistrar i solen.
När området stängde blev vi utsjasade av någon vakt. Vi åt då lunch, hämtade våra väskor och åkte vidare till Nasaret.