2012-07-31

please be my strenght


Herre, min klippa, min borg och min räddare, min Gud, berget som är min tillflykt, min sköld och mitt starka värn, min fristad och mitt skydd. Från höjden fattade han min hand och drog mig upp ur djupa vatten. Han förde mig ut i frihet, han räddade mig ty han älskar mig. Du är min lampa, Herre, min Gud gör mitt mörker till ljus. 

(delar ur andra Samuelsboken,
kapitel tjugotvå)

2012-07-30

tack för kriget mot de kloka, för virvlarna i håret, tack för svaret på gåtorna du la i min hand

Japp, jag är hemma från Tjörn igen. Ligger i sängen under ett täcke som har påslakan med gula och rosa elefanter på. Så skönt att sova länge i min egen säng och vakna till en kravlös dag! Allt runtåkande den här sommaren har verkligen fått mig att uppskatta sådant. Men nu ska jag visa lite Tjörn-bilder för er. Fotande inte så jättemycket, eller mest mycket samma tillfällen, inte allt vi gjorde. 
---------------------------------------
I fredags åkte jag i alla fall tåget till Göteborg. Där fick jag äntligen träffa min Elin som jag inte sett sedan vi slutade Götabro! Fick träffa andra som jag inte sett sedan dess, men det känns liksom speciellt med någon som man umgåtts med varje dag i tre månader i ett land långt borta. Vi åkte bilen över till Tjörn hem till Martin. Där fick jag även träffa Pontus som jag  inte sett på lika länge! Bara Lisa som saknades liksom. 

Vi grillade hamburgare och åt dem i friscobröd. Sen åkte vi hem till Moa som bor på Tjörn över sommaren och myste i källaren till ett hus som hon hyr innan vi som skulle sova hos Pontus åkte dit. Jag, Elin och Sofia sov i en 120-säng. Trångt, men ja, mysigt. 

lördags-morgonen vaknade vi i vårt varma rum och gick och morgondoppade oss i havet. Sen blev det frukost och lek med Pontus syskonbarn Alexis. Efter en stund fick vi veta att några andra i klassen anlänt till Tjörn och vi åkte till ett café i Skärhamn för att träffa dem. 
Resten av dagen gick vi på loppis, lagade tacos, spelade seattlers, gick promenad och avslutade igen kvällen hemma hos Moa.

 söndagen var vi på gudstjänst och åkte sedan färjan över till den lilla ön Åstol som Carl bor på.
Här har vi honom! Carl visade stolt upp sin ö för oss.
Och imponerade även med att klättra upp i vattentornet på ön med ett gigantiskt hopp!
Sen skulle några ta färjan tillbaka för att åka hem. Bland annat allra sötaste Esther.
Vi som stannade kvar gick hem till Carl. Elin och Alex hittade djurmasker och passade på att pussas lite..
Och så grillade vi fläskfilé och åt klyftpotatis, sallad och beanaisesås till. Så gott!!
Efter mat och fika åkte även vi färjan tillbaka till Tjörn. Så sade vi hejdå till Pontus, packade in oss i bilen och begav oss hemåt. Jag blev avsläppt i Göteborg och tog tåget där ända ner till Lund. Och snipp, snapp, snut så var den Tjörn-helgen slut!

2012-07-29

Jag har skyhöga krav och det här är lagom

Kör en favorit i repris med lite instagram-bilder från helgen. Ingen av bilderna är mina, instagrammar inte så mycket nu för tiden. Sitter just nu uppkrupen på tåget hem med musik och så. Ah! Har haft det bra på Tjörn och nu väntar en vecka med ledighet hemma. Precis vad jag behöver!

2012-07-26

Västkusten


Såhär såg det ut sist jag var på Tjörn. Det var sommaren 2009 och jag och familjen hyrde ett litet hus i Skärhamn några dagar och badade bland maneter, gick promenader och var på något museum. Sista bilden är från när jag och Annie klättrade upp på ett berg med så fin utsikt och satt där hela kvällen och såg världen uppifrån.

Imorgon ska jag till Tjörn igen, för andra gången i livet. När vi kom tillbaka till Götabro från praktiken började det pratas om "vecka 30 på Tjörn", nästan som en Götabro-reunion. Och nu är vi här, det är vecka 30 och jag ska till Tjörn. Tiden går allt bra fort, fast långsamt på samma gång, sådär som den brukar. Så imorgon jobbar jag min sista dag på Erikshjälpen för i sommar och ska sen ut och åka tåg igen.

Imorgon efter halv tre kan man säga att jag är ledig tills jag kommer på vad jag ska göra med mitt liv. Hehe. Nej, men ska försöka jobba någonstans hemma i Lund i höst. Få landa hemma efter all tid iväg och förhoppningsvis få en snilleblixt om vad jag vill plugga och sen flytta någonstans och plugga till våren. Eller så blir det på ett helt annat sätt.

Nu måste jag sova! Hörs när jag är hemma igen.


2012-07-25

people here in your neighborhood act real cool but they dance no good

Jag ligger på filtar och kuddar i trädgården med en stor kopp te. Fåglarna kvittrar, himlen är blå och solen börjar sakta vandra nedåt. Äntligen, äntligen känns det som sommar! Jag slutade ett idag, cyklade hem under stekande sol och har sedan dess stannat under solen. Har legat på en filt med sommarpratarna i öronen och fått gå in och duscha sådär en gång i halvtimmen för det blev så varmt. Sommar, sommar! Måste förresten säga att "sola" är den mest genialiska aktiviteten någonsin. Man bara ligger ned och vilar i flera timmar men ändå känns det som om man gör något. Vet inte hur det är med er, men jag känner mig i alla fall mycket latare om jag ligger i soffan eller sängen hela eftermiddagen. Jaja, nu kommer det bilder från helgen! 

--------------------------------- 

I helgen var jag i Småland för tredje gången den här sommaren. När jag jobbat klart på Erikshjälpen för dagen mötte jag upp Annie och Veronika på centralen. Vi åkte tåget till Hässleholm där vi hade lite väntetid. Mina medresenärer var hungriga och köpte keso med frukt och bär på. Jag fick också smaka lite och det var faktiskt mycket gott!

Henna-systrarna
Veronika skulle inte med till Småland utan stanna i vackra Skåne så vi sade hejdå till henne och åkte nästa tåg till Nässjö. På tåget träffade vi Mirjam som tagit ett annat tåg från Lund. Vi väntade lite i Nässjö och åkte sedan buss och bil hem till syskonen Hultegård utanför Eksjö.
När vi kom fram var det FEST! Knytkalas-mat, trevliga för mig både kända och okända människor och dans och singstar. Min efter-jobbet-trötthet drog ned humöret lite, men jag hade ändå roligt. Vid fyra stupade jag i säng yr av trötthet medan de andra var uppe en stund till. (Konstigt att omständigheter helt plötsligt kan få fyra att kännas som om man är tråkig och lägger sig tidigt.)
Nästa morgon sov vi ganska länge och åt sedan en lång frukost ute på altanen.
Så bytte vi om, kramades hejdå och jag, Mirjam och Annie hoppade in i bilen med Anna och Emelie som varit i Småland redan sedan fredagen. Skönt med bil hem! Förutom ett obligatorisk McDonald's stopp åkte vi raka vägen hem. För ja, som man brukar säga : Småland bra men Skåne bäst! 

2012-07-24

kycklingwraps, hjärnsläpp och henna

Fredagskvällen var en ovanligt bra sådan. Klockan fem kom fem fina människor hem till mig och Annie. Vi stekte kyckling i starka Indien-kryddor och hackade grönsaker. När det var färdigt satte vi oss för att äta kycklingwraps.
 Oerhört gott!
Jag hade nytt spetslinne från Monki på mig och var glad.
När vi ätit både wraps och druckit te och ätit kakor tog vi fram mitt nya spel "Hjärnsläpp" som jag köpt på Eriksjhälpen. Det går ut på att man ska säga ord i olika kategorier på alfabetets alla bokstäver. Ett av mina favoritspel!
Sen föll mörkret. Jag tog fram henna-tuber och prickar att ha i pannan köpta i Indien. Vi målade henna, pratade, lyssnade på musik och allt var väldigt mysigt.

2012-07-21

Vi skulle klara vad som helst, vi skulle aldrig säga nej

Godmorgon vänner! Jag sitter på bussen till jobbet med henna på vänster handflata och handrygg. Indien möter Sverige liksom. Som om resan plötsligt känns mer verklig när jag sitter här på min vanliga 166:an-buss i vanliga Sverige-kläder fast med den karaktäristiska henna-doften i mina näsborrar. För ja, vi målade henna igår. Jag, Mirjam, Louise, Ellinor, Veronika, Ylva och Annie. Satt på terassen hemma hos oss med tända ljus, musik, henna-tuber och till och med prickar i pannan.

Idag efter jobbet åker jag ut och far igen. Ska till Småland, som vanligt, denna gång på en sommarfest hos Johanna och hennes bror Simon. Så bilder från igår och från helgen kommer antagligen på måndag.

Verkligen händelserik sommar det här! Men jag gillart.

2012-07-20

om jag hade lite kärlek så var den till dig

Igår efter jobbet kom Emelie, Annie och Louise och hämtade mig i stan. Vi var nämligen bjudna på spelkväll hos Mikaela! När vi kom fram åt vi paj med gestost, kyckling och broccoli som Emelie gjort och spelade "med vilda gester" i Mikaelas uterum. När vi spelat färdigt kollade vi på en fransk komedi i soffan innan vi åkte hem. 

Idag är jag ledig. Vaknade alldeles för tidigt och kunde inte somna om. Menmen, inget att göra åt. Kan nog bli en bra dag ändå!


2012-07-17

Det där med falafel

Igår gjorde jag som sagt falafel. Otroligt gott! Såhär gjorde jag: 

Jag köpte två paket kikärter, satte på sommarpratarna i köket och satte igång. 
Först hällde jag upp kikärterna i en skål och stavmixade dem tills de var helt mos. 
Sedan hade jag i 2 msk vetemjöl, 1,5 tsk salt och 2 vitlöksklyftor. 1 krm cayennepeppar, cirka 2 krm chilipulver som jag köpt i Indien och även lite ingefära. Men det där med kryddningen får man göra lite som man vill med, det är ju sådant som gör det roligt att laga mat! Jag tog vad jag hittade och kände för.
Sedan klippte jag ned dill och även några andra blad, citronmeliss tror jag det var. Egentligen skulle det vara 1 dl persilja i så om man har det kan man ju ta det.
 Och så rörde jag ihop det hela!
Så var det dags att rulla smeten till bollar och lägga dem på en plåt tillsammans med potatis, lök och blomkål som skulle ugnsbakas till. Ringlade olivolja över dem och satte in allt i en 200-gradig ugn.
Ungefär efter en halvtimme var det färdigt! Jag gjorde en sås till av turkisk yoghurt, krossade tomater, vitlök och kryddor och en sallad av grönt äpple och salladsblad.
Så sjukt gott var det! Godaste jag ätit på länge. Absolut något alla borde testa.